Gevraagd realisme !

Met de aankondiging vorige week dat de Lufthansa Group in zijn zomerprogrammatie zo’n 34.000 vluchten schrapt,

1 op 10   geplande vluchten,daalt de reisindustrie na alle mogelijke recente hoera- berichten over een stormachtige groei na de pandemie-crisis, opnieuw met beide voeten op de grond .

Op die manier wil Lufthansa, als één van Europa’s marktleiders-een zomerchaos vermijden zoals vorig jaar.

Daarmee toont deze demarche ook duidelijk aan dat personeelstekort, zowel in de cabine als op de luchthaven , voorlopig nog niet voorbij is.

Daarenboven laat de LH groep ook opmerken dat er nog bijkomende annulaties op tafel liggen voor zijn filiale-carriers als Brussels Airlines, Swiss en Eurowings.

Dit alles leidt uiteraard tot grote frustratie bij de reisbureaus  die nu al opmerken dat tientallen vluchten die van de zomer al boekbaar waren, opnieuw uit het GDS-systeem verwijderd zijn.

Alles te samen herstelt de wereldwijde IATA organisatie zich op dit ogenblik voor zo’n 70% t.o.v 2019 (recovery quote) maar landelijke verschillen blijven substantieel groot.

Terwijl Spanje al op 95 % uitkomt en Italie op 87 %, blijft Duitsland traditioneel Europa’s sterkste markt,  op  75% steken.

Oorzaak volgens Duitse reisorganisaties ,de ontbrekende terugkeer van het intercontinentale verkeer op Azie, Afrika en Amerika.

Met daarbij, ook onder invloed van sterke ecologische groepen , minder binnenlandse vluchten in Duitsland zelf.

B.v in 2019 werden dagelijks 16 vluchten uitgevoerd tussen Berlijn en Stuttgart , vandaag nog 6 , met daarenboven dure tickets tot 550 EURO ONEWAY.

Ondertussen komen de low-cost carriers opnieuw sterk opzetten -vandaag is één derde van het vliegverkeer in Europa low-cost.

Maar voor Europese topspelers als Ryanair en Easyjet is de Duitse markt, omwille van duurder geworden vluchtverzekeringen en lunchtcontroles , bijna taboe geworden.

Dat maakt dat ITA – de nieuwe Alitalia- op de Italiaanse markt vandaag geen marktleider meer is , maar wel Ryanair!

Zo is het duidelijk te begrijpen dat de sterke lobbyingsmachine van Lufthansa iedere dag groter wordt in Rome om de verzwakte ITA groep geleidelijk over te nemen als tegengewicht van de alsmaar groeiende sterkte van Europa’s nummer één carrier , Ryanair.

De curieuzeneus !

LAISSER UN COMMENTAIRE

S'il vous plaît entrez votre commentaire!
S'il vous plaît entrez votre nom ici